Výroba ovčieho a kozieho mäsa v EÚ tento rok klesne na 944 000 ton

18.04.2014 Celý región

Bratislava 18. apríla (TASR) - Celková výroba ovčieho a kozieho mäsa v EÚ sa podľa posledného odhadu Európskej komisie (EK) tento rok medziročne zníži o 0,4 % na 944.000 ton. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS). "V budúcom roku bude pravdepodobne nasledovať ďalší pokles výroby, a to na 935.000 ton."

V roku 2013 vysoká ponuka ovčieho mäsa na trhu na Novom Zélande prispela k 5,3-% zvýšeniu dovozu tohto druhu mäsa na trh EÚ. "Tohto roku budú dodávky ovčieho mäsa z Nového Zélandu pravdepodobne nižšie, najmä v dôsledku poklesu ponuky jahniat pre nepriaznivé klimatické podmienky. Navyše, tento pokles má vplyv na pokračovanie zmeny trendu orientácie z výroby mäsového typu na mliekový typ v súvislosti s vyššími cenami mlieka."

V roku 2015 by sa mala podľa prognózy EK výroba mäsa z oviec na Novom Zélande opäť zvýšiť, čo bude mať za následok nárast dodávok ovčieho mäsa na trh EÚ.
 

Vyberte región